top of page

Stres’e DUR deme zamanı gelmedi mi?

Hepimiz hayatımızın bir noktasında stresle uğraşıyoruz. Trafik, iş, aile, sağlık ya da para…Bunların her biri aslında birer tetikleyici!
Yakın tarihli bir araştırmaya göre, Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı orta düzeyde stresle uğraştıklarını söylüyor.
Ancak bilmemiz gereken ufak bir detay var, o da stresin tamamen kötü olmadığı gerçeği.

Aslında belli durumlarda maruz kaldığımız stres bizi bir şekilde hayatta tutar. Etrafımızdaki şeylerden daha fazla haberdar olmamızı ve daha fazla odaklanmamızı sağlar. Bazı durumlarda stres bize güç verebilir ve daha fazlasını başarabilmemiz için yardımcı dahi olabilir.
Peki, Strese Neden Olan Şey Nedir?
Stres herkes için farklı bir şekilde tetiklenebilir. Mesela beni strese sokan şey, sizi rahatsız bile etmiyor olabilir.
Tetikleyiciler birbirinden farklı dahi olsa, bedenin strese karşı tepkisi genelde aynıdır. Bunun nedeni, stres yanıtının bedenimizin zorlu durumlarla başa çıkma şekli olmasıdır. Stres bedenimizde hormonal, solunumsal, kardiyovasküler ve sinir sistemi değişikliklerine neden olur. Örneğin, stres kalbimizin daha hızlı atmasına, hızlı nefes almamıza, terlememize ve gerilmemize neden olabilir. Aynı zamanda enerji patlaması da verebilir.

Bu, bedenin “savaş ya da kaç tepkisi” olarak da bilinir. Bir nevi bedenimizi fiziksel bir reaksiyona hazırlayan kimyasal reaksiyondur, çünkü bu durumda zihnimiz saldırı altında olduğunu düşünür. Bu tür stresin atalarımızın doğada hayatta kalmasına yardımcı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.

İyi Stres …
Bazen kısa bir süre için stresli hissedebiliriz. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bir projeyi teslim etmemiz gerektiğinde veya bir grup insanın önünde konuşmamız gerektiğinde... Kimi zaman midemizde “kelebekler” uçuştuğunu hisseder, avuç içlerimizin terlediğini fark ederiz…
Bu tür olumlu stresler kısa ömürlüdür ve zorlu bir durumda olabilecekleri atlamamıza yardımcı olur.
Kötü Stres …
Kimi zaman da olumsuz duygular yoğun stresli yaratabilir. Endişe, korku, sinir, mutsuzluk…Bu tür bir stres iyi değildir ve uzun vadede ciddi kalıcı sorunlara neden olabilir.
Uzun Süreli Stres …
Kötü stresinizin çok uzun süre boyunca bizimle kalmasına müsaade edersek bir süre sonra kronikleşebilir. Ve eğer kronik hale gelirse fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımız üzerinde zararlı etkileri olabilir. Bence kronik stresin uyarı işaretlerini bilmemiz son derece önemli. Eğer aşağıda bulunan fiziksel ve ruhsal belirtilerin çoğunluğunu kendinizde gözlemliyorsanız, DUR dememin vakti çoktan gelmiş olabilir!
Kronik stresin fiziksel belirtileri arasında şunlar bulunur:
• Baş ağrısı
• Uyuyamama ya da çok fazla uyuma
• Kas ağrısı veya gerginlik
• Sindirim sorunları
• Libido da düşüş
• Yüksek tansiyon
Kronik stresin duygusal belirtileri şunlardır:
• İşleri halledemediğini hissetmek
• Huysuzluk
• Kaygı hali
• Huzursuzluk
• Motivasyon eksikliği
• Sinirlilik
• Hüzün ya da depresyon

Peki ne yapacağız? Öyle değil mi, stres neredeyse her birimizin hayatında baş rol oyuncusu…Ben, böyle zamanlarda kendi özüme dönüş yaparak enerjimi yenilemeyi tercih ediyorum. Güne başlamadan kendime ayırabileceğim 10 dakikalık bir zamanda uyguladığım nefes teknikleri ile yeni güne taptaze başlayabiliyorum.
Elbette bu kısa kendime dönüş serüvenim de aromaterapinin mucizesinden de yararlanmayı ihmal etmiyorum.
Sizlerin de evde kolayca uygulayabileceğin teknikler için ‘’Stres Giderici Nefes Teknikleri’’ isimli yazımı okuyabilirsiniz.
Ayrıca kullanabileceğiniz esansiyel (uçucu) yağları da inlemenizi öneririm.
Anksiyete için….
Lavanta, Paçuli, Gül, Bergamot, Sedir ağacı, Mandalina, Sandal ağacı
Halsizlik, moralsizlik, tükenmişlik hissi …
Limon, Paçuli, Nane, Fesleğen, Bergamot, Karabiber, Greyfurt, Yasemin, Biberiye, Sandal ağacı,
Stres…
Lavanta, Mandalina, Paçuli, Ylang Ylang, Sardunya çiçeği, Greyfurt, Yasemin, Sarı papatya, Gül, Sandal ağacı,
Konsantrasyon eksikliği…
Biberiye, Limon, Nane

bottom of page